Арахісове масло: корисні властивості, протипоказання і рецепт приготування

  1. Види арахісового масла
  2. Користь і шкода
  3. Чим відрізняється від пасти?
  4. Застосування в кулінарії

Арахісове масло - це рослинний продукт, одержуваний з бобів арахісу (земляного горіха) шляхом подрібнення плодів за технологією холодного віджимання. Існує три види арахісового масла - це нерафінована, рафінована НЕ дезодорована і рафінована дезодорована (див. Фото).

Батьківщиною арахісу вважають Південну Америку, що підтверджують археологічні дослідження 12-15 вв. До Європи арахіс завезли з Перу в шістнадцятому столітті іспанські конкістадори. Пізніше його привезли в Африку і Північну Америку, а після - в Китай, Індію і Японію. У Росії Арахіс з'явився в 1825 році.

В Америці фермери не поспішали ставити вирощування арахісу на потік, так як в той час він вважався їжею бідняків, до того ж до винаходу в двадцятому столітті спеціального обладнання для вирощування цієї культури це був досить трудомісткий процес. В кінці дев'ятнадцятого - початку двадцятого століття з арахісу навчилися виробляти арахісове масло і пасту, які стали невід'ємною частиною столу середніх верств американського населення.

У сучасному світі арахісове рослинне масло широко використовується в усіх країнах завдяки корисним властивостям, якими воно володіє, і поживності. До складу арахісового масла в основному входять білки, жири і вуглеводи, а також вітаміни і мінеральні речовини. Калорійність його становить близько 900 ккал.

Види арахісового масла

Виділяють три види арахісового масла: нерафінована, рафінована дезодорована і рафінована НЕ дезодорована. Давайте докладніше розглянемо кожен з представлених видів.

Назва

опис

нерафінована олія

Нерафінована олія, або масло первинного холодного віджиму, проходить лише механічну фільтрацію від сміття і частинок, що залишилися після подрібнення бобів.

В результаті виходить масло коричневого кольору, яке має специфічний аромат і смак, проте для смаження воно не дуже підходить, так як швидко підгорає і виділяє кіптява. У такого масла дуже обмежений термін зберігання, і тримати його варто в темному прохолодному місці. Проводиться воно в основному в азіатських країнах.

Рафінована дезодорована олія

Рафінована дезодорована олія проходить кілька етапів обробки - від фільтрації і до повного очищення від усіх домішок, пестицидів та продуктів окиснення - з використанням сучасних технологій, таких як гидрации, рафінація, нейтралізація, виморожування і дезодорація.

Це масло має світло-жовтий колір і не володіє ароматом і яскраво вираженим смаком, але відмінно підходить для смаження. Таке масло застосовують у побутовій та виробничій кулінарії, а також в косметичній продукції і фармацевтиці. Найпопулярнішим є воно в Америці і Європі.

Рафінована НЕ дезодорована олія

Рафінована НЕ дезодорована олія проходить ті ж етапи обробки, що і дезодорована, крім останнього - дезодорації, т. Е. Парового вакуумного видалення ароматичних речовин. Таке масло теж має жовтуватий колір і так само, як і дезодорована, воно широко застосовується в Європі і Америці.

Таке масло теж має жовтуватий колір і так само, як і дезодорована, воно широко застосовується в Європі і Америці

Користь і шкода

Користь арахісового масла обумовлена ​​змістом в ньому безлічі корисних речовин, таких як вітаміни Е, В, А і D, а також мінерали залізо, марганець, калій, цинк і селен. У медицині його застосовують як профілактичний і лікувальний засіб від багатьох хвороб, серед яких:

  • Захворювання крові, зумовлені зміною властивостей плазми;
  • Серцево-судинна недостатність;
  • Недуги нервової системи;
  • Хвороби печінки і жовчного міхура;
  • Підвищений цукор в крові у діабетиків;
  • Захворювання зорової системи;
  • Гнійники на шкірі, і інші труднозаживающие рани.

Арахісове масло часто застосовується в косметології. Його додають в різні маски і крему для шкіри, а також засоби по догляду за волоссям.

Шкода арахісове масло може завдати людям, у яких спостерігається алергія на горіхи і зокрема - арахіс. Небажано вживати його при бронхіті та астмі, захворюваннях суглобів, надмірної згортання крові. Як і будь-який інший продукт, арахісове масло володіє не тільки масою корисних властивостей, але і може завдати шкоди організму людини, особливо якщо вживати його, не знаючи міри.

Як і будь-який інший продукт, арахісове масло володіє не тільки масою корисних властивостей, але і може завдати шкоди організму людини, особливо якщо вживати його, не знаючи міри

Чим відрізняється від пасти?

Головна відмінність арахісового масла від пасти полягає в тому, що масло віджимають з бобів арахісу і воно має рідку консистенцію, яка використовується для приготування різних страв. Паста ж готується з подрібненого смаженого арахісу з додаванням олії, цукру та інших смакових добавок. Найбільш часто арахісова паста намазується на бутерброди.

Багато людей плутають ці два продукти і часто пасту називають маслом, проте це абсолютно різні речі, і арахісове масло неможливо приготувати в домашніх умовах.

Застосування в кулінарії

Застосовується арахісове масло в кулінарії так само, як і звичайне рослинне соняшникова або оливкова. Їжа, приготована з додаванням цього продукту, має специфічний смак і аромат. Найчастіше його застосовують:

  • В якості заправки до салатів;
  • У соліннях і консервації;
  • Для приготування перших і других страв;
  • Додають в випічку;
  • Використовують для смаження і тушкування.

У наш час арахісове масло отримало широке застосування в усьому світі. Завдяки багатому вітамінним і мінеральним складом, а також смаковими якостями його часто використовують в народній медицині, косметології, а також для приготування різних страв.

Завдяки багатому вітамінним і мінеральним складом, а також смаковими якостями його часто використовують в народній медицині, косметології, а також для приготування різних страв

Чим відрізняється від пасти?