дефіцитний продукт

  1. Залізний джерело
  2. Помилкові переконання і зайву вагу

Рівно чотири роки тому відбулися серйозні перепади з поставками гречаної крупи, а повернувшись на прилавки, гречка грунтовно подорожчала. Зараз ситуація повторюється. Чим же гречка так приваблює наших співвітчизників? Чому це найпопулярніша і затребувана крупа?


2014-11-28 16:00

Залізний джерело

Практично кожен з нас в дитинстві їв гречану кашу з молоком - це блюдо вважалося вкрай корисним для зростання здорового і активного дитини. Здебільшого діти захоплення не відчували, але кашу чесно доїдали. Сьогодні всюдисущими вченими доведено, що прихильність до гречки приходить з віком. Саме доросла людина здатна по-справжньому розкуштувати смакові якості цього продукту і оцінити його корисні властивості.

В даний час, гречана крупа заслужено користується повагою, вважається «царицею всіх круп». У гречці є все, що нам потрібно для повноцінного розвитку і функціонування людського організму, - настільки цей продукт багатий різними мінералами і мікроелементами.

Сама гречка відома людству понад 6 тисяч років. З'явилася вона в Гімалаях, звідки поступово поширилася по всьому світу. У країнах Сходу і Заходу вона носить назву чорної пшениці, в Індії її називають коричневим рисом. Приблизно 2 тисяч років тому гречка потрапила на стіл до стародавніх слов'ян від греків, де і отримала назву «гречка».

До речі, у багатьох країнах, наприклад в Італії, гречка вважається виключно лікувальною крупою і продається лише ... в аптеках.

І дійсно, гречка - просто незамінний продукт для здорового харчування, справжнє джерело заліза, кальцію і калію, цинку, магнію, йоду. Що міститься в зернах гречки вітамін В і вітамін Р благотворно впливають на шлунково-кишковий тракт. А велика кількість нерозчинної клітковини покращує роботу кишечника.

Зерна гречки містять:

- до 16% легко засвоюваних білків, серед яких і такі незамінні амінокислоти, як лізин і аргінін (це дає право вважати гречку рівноцінною заміною м'яса);

- до 30% вуглеводів;

- до 3% жирів;

- мінеральні речовини - залізо, калій, фосфор, цинк, мідь, кальцій, бор, магній, йод, нікель і кобальт (це в кілька разів більше, ніж міститься в будь-який інший крупі);

- вітаміни групи В, РР, рутин;

- до 1,3% клітковини;

- до 70% крохмалю;

- яблучна, лимонна та щавлева кислоти;

- до 2,5% цукрів.

На думку лікарів, гречка особливо корисна людям, страждаючим на цукровий діабет , хворобами серцево-судинної системи , ожирінням . Гречка очищає організм від шлаків і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Лікарі рекомендують пацієнтам їсти гречану крупу при анемії - високий вміст заліза в гречці приводить в норму показник гемоглобіну.

А також при артеріальної гіпертонії - високий вміст калію допомагає підтримувати оптимальне кров'яний тиск.

проти крихких кісток , Ламких нігтів і карієсу гречана крупа може протиставити - запаси кальцію, а впоратися із зайвою вагою і депресією - допоможе магній.

Відзначено, що ті, хто регулярно вживають гречку в їжу, відрізняються здоровим кольором обличчя і спокійною вдачею.

Помилкові переконання і зайву вагу

Безперечно - гречка корисна. Але, зловживати нею, або харчуватися однією лише гречкою, не варто. Незважаючи на всі свої достоїнства, гречана каша не здатна забезпечити організм добовою нормою всіх необхідних речовин, тому її необхідно доповнювати овочами, фруктами, рибою, сиром і т.д. Крім того, донести до організму всі корисні речовини може тільки абсолютно прісна, несолона каша, запарених окропом - погодьтеся, приємного мало. Та й, як будь-яка каша, гречка містить крохмаль, який у великій кількості здатний підвищити рівень цукру в крові.

Тепер про користь гречаної каші з молоком. Адже - це найкорисніший продукт, чи не так нам говорили в дитинстві !? Однак дієтологи твердять протилежне - гречка з молоком не сумісна! Гречана каша являє собою складний вуглевод, на засвоєння якого організм змушений витрачати багато енергії, а для перетравлення молока потрібні зовсім інші ферменти. В результаті користі організму така їжа не принесе, а лише змусить напружено працювати.

Запам'ятайте - гречана каша добре поєднується з маслом (вершковим і рослинним), овочами. Овочі містять грубі волокна, як і гречка. Разом вони покращують роботу кишечника і лікують запори.

Ну і, звичайно, який зайву вагу гречки не боїться !?

Це дійсно так - гречка допомагає схуднути. Представляючи собою складний вуглевод, гречка буде довго перетравлюватися і дозволить відчувати насичення протягом тривалого періоду часу.

Особливу популярність у «худнуть» сьогодні набула дієта на гречці з кефіром. Дійсно, гречка з кефіром вранці - це один з найбільш ефективних, доступних і корисних методів швидкого схуднення. Цей спосіб відомий давно, його активно застосовують у пацієнтів з панкреатитом.

Працюючи в парі, гречка з кефіром покращують роботу кишечника, сприяють очищенню організму від шлаків, тим самим знижуючи ризик виникнення внутрішніх запалень і хронічних захворювань органів черевної порожнини. Вживаючи щодня таке поєднання можна поліпшити мікрофлору шлунка і кишечника, що сприяє кращому засвоєнню їжі і анулює процеси гниття в організмі. Що стосується результатів схуднення таким способом, то вони скоріше будуть залежати від індивідуальних особливостей організму, але позбутися від 3 кг зайвої ваги цілком реально.

Отже, курс триває 10 днів. Потім роблять перерву на 10 днів і знову повторюють дієту. Стакан цільної гречаної крупи перебирають, промивають і заливають на ніч 500 мл кефіру. За ніч зерна стають м'якими. Вранці з'їдають половину на сніданок, другу половину залишають на вечерю. Дробити гречану крупу не рекомендується - вся користь саме в цілісному зерні. Для любителів зеленої гречки пророщене зерно можна змішувати з кефіром і також їсти на здоров'я.

ПОСИЛАННЯ ПО ТЕМІ

Чим же гречка так приваблює наших співвітчизників?
Чому це найпопулярніша і затребувана крупа?