шоколад

  1. Користь гіркого шоколаду
  2. Користь білого шоколаду
  3. Користь гарячого шоколаду
  4. шкода шоколаду

Шоколад, за свідченнями істориків, з'явився приблизно в 600 році до нашої ери Шоколад, за свідченнями істориків, з'явився приблизно в 600 році до нашої ери. Правда, він був мало схожий на звичні нам солодкі плитки. Стародавні ацтеки навчилися готувати напій з перетертих какао-бобів в цю епоху, і, мігруючи в долину Амазонки, поширили його практично по всій території Південної Америки. Шоколад в ті дні був «напоєм Богів», він призначався для підтримки сил героїв і царів. Прості громадяни стали їм насолоджуватися багато пізніше. В Європу напій з какао-бобів потрапив приблизно в 1528 році. Фернандо Кортес підніс його серед інших дарів Нового Світу своєму монарху. В ті часи какао-боби були надзвичайно дороги, і люди вірили в те, що вони дають майже божественну силу всім, хто п'є з них напій. Плитки були винайдені швейцарцями в 1674 році. Після цього шоколад став дешевшати і, нарешті, потрапив на столи до мільйонів простих людей в усьому світі.

Користь гіркого шоколаду

Можна часто читати або чути, що гіркий шоколад корисний навіть для тих, хто дотримується дієти для зниження ваги. Тим часом, це досить жирний і калорійний продукт. Однак певний сенс в його вживанні є. Перш за все, теобромін натурального гіркого шоколаду сприяє виробленню гормонів задоволення - ендорфінів. Саме їх і не вистачає сучасним людям, які до стресу повсякденному житті додають ще й труднощі з дотриманням дієти. Шоколад слід вживати невеликими порціями, не більше 25 грамів на добу, бажано, в один прийом з знежиреними джерелами білка.

Горький шоколад, за свідченнями швейцарських медиків, здатний покращувати пам'ять і імунітет. Адже він багатий антиоксидантами, позитивно позначаються на здатності організму чинити опір до простудних захворювань. Поєднання теоброміну, натурального масла какао і глюкози здатне поліпшити роботу мозку, тому трохи темного шоколаду не зашкодить студентам, школярам і працівникам розумової праці.

Користь білого шоколаду

Прийнято вважати, що білий шоколад менш корисний, ніж темний. Дійсно, він складається тільки з какао-масла, молочних продуктів і молочного протеїну. Цей продукт має більш м'який смак і тугоплавкої текстурою. Він відмінно поєднується з кислими ягодами і фруктами і використовується для приготування десертів. Білий шоколад позбавлений антиоксидантних та імуномодулюючих властивостей темного шоколаду. Однак він теж здатний підвищувати рівень ендорфінів і покращувати настрій. Єдиний момент - не слід переїдати білого шоколаду, він має високий глікемічний індекс і істотно підвищує апетит, якщо вживається великими порціями.

Користь гарячого шоколаду

Гарячий шоколад хороший тим, що в рідкій формі теобромін засвоюється набагато краще. Крім того, він практично не містить жирів і може бути рекомендований навіть тим, хто дотримується низькокалорійної дієтичного харчування, або не може вживати жирні продукти в силу підвищеного холестерину. Гарячий шоколад використовують як засіб від застуди, для цього його потрібно приготувати з дрібкою червоного перцю на воді, і пити з медом. Однак всі корисні якості краще розкриваються в класичному какао, а не в швидкорозчинних напоях.

шкода шоколаду

Шкода шоколаду в повній мірі можна відчути на собі, якщо переїдати його. Цей продукт може викликати щось на зразок залежності, якщо їсти кожен день більше, ніж 25 грамів, та ще й пити какао. Висока калорійність шоколаду дозволяє тим, хто їм зловживає, швидко набирати зайву вагу. Крім того, шоколад може викликати алергії та шкірні висипання, особливо у людей, схильних до акне і вугрової висипки. Однак всі ці шкідливі наслідки можна усунути, якщо сприймати шоколад як ласощі, а не як основний продукт харчування.

Спеціально для Your-Diet.ru - фітнес-тренер Олена Селіванова