мальтодекстрин

  1. Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) [ правити | правити код ] критичний огляд Мальтодекстрин...
  2. Мальтодекстрин в спортивному харчуванні [ правити | правити код ]
  3. шкода [ правити | правити код ]

Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) [ правити | правити код ]

критичний огляд

Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) - швидкий вуглевод , Який складається з молекул глюкози , Мальтози (2 молекули глюкози), мальтотріози (3 молекули глюкози) і декстрину (кілька молекул глюкози).

Властивості: Порошок білого або кремуватим-білого кольору, з солодкуватим смаком, добре розчинний в гарячій і холодній воді.

Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) виготовляється шляхом ферментативного розщеплення рослинного крохмалю (рисовий, картопляний або частіше кукурудзяний). крохмаль являє собою довгий ланцюжок з глюкози. Ферменти ділять цю довгу ланцюг на фрагменти - декстрини, що складаються з різної кількості молекул глюкози (від 2 до 20).

Глікемічний індекс   мальтодекстрина дуже високий, в залежності від способу виробництва коливається від 105 до 136 Глікемічний індекс мальтодекстрина дуже високий, в залежності від способу виробництва коливається від 105 до 136. [1] [2] [3] Вчені пояснюють цей феномен тим, що деякі полісахариди здатні швидше проходити через шлунок і надходити в кишечник, де вони інтенсивно абсорбуються в кров. Іншими словами високий глікемічний індекс обумовлений гастрокінетичної властивостями.

Оскільки технічно мальтодекстрин не є цукром, виробники включають його в багато спортивні продукти , При цьому маючи можливість поставити мітку "не містить цукру". Даний вуглевод викликає різкий підйом глюкози в крові, який можна порівняти з прийомом звичайного цукру, і не поступається йому у шкідливості і здатності відкладатися в жир. [4] [5]

Популярність продукту в сфері бодібілдингу привела до того, що виробники і приватні продавці поширюють його для набору м'язової маси, помилково презентуючи в якості оптимального джерела вуглеводів.

Після назви іноді ставлять абревіатуру DE - від англ. dextrose equivalent - відсоток цукру, що редукує. Чим більше DE, тим дрібніше фрагменти вуглеводних ланцюжків, і тим вище глікемічний індекс. Мальтодекстрин з високим DE за глікемічним індексом наближається до глюкози.

дослідження [ правити | правити код ]

вчений Staples [6] опублікував дослідження, де було показано, що після силового тренування ніг збільшення синтезу м'язового протеїну при споживанні 25 г сироваткового ізоляту залишалося точно таким же, якщо крім цього атлети брали додатково 50 г мальтодекстрина. Детальніше читайте білково-вуглеводне вікно .

Мальтодекстрин в спортивному харчуванні [ правити | правити код ]

  • Змінює ступінь в'язкості продукту
  • Володіє ефектом згущення, емульгування.
  • Гальмує процес природного зміни кольору.
  • Може виступати як формоутворювачем або як розпушувач.
  • Підвищення енергетичної цінності продукту;
  • Поліпшення розчинності сумішей;
  • Формування структури і однорідності продукту;
  • Спрощення додавання інгредієнтів з мінімальними дозуванням, наприклад барвників, ароматизаторів, вітамінів і т.п .;
  • Зниження водопоглотительной здатності гігроскопічних компонентів суміші.

Таким чином, мальтодекстрин зазвичай використовується в якості інертного допоміжної речовини у виробництві спортивних добавок . В гейнерах може використовуватися у великих кількостях, як джерело енергії.

Корисну дію патоки полягає у місткості таких значущих для людини елементів як фосфор , калій , кальцій , натрій , магній , залізо . Всі вони в комплексній взаємодії енергетично поповнюють організм людини, беруть участь в процесах обміну, мають життєвоважливі властивостями. Загалом, з точки зору медицини наявність корисних характеристик безперечно.

Заміна. Літературні дані свідчать про відсутність переваг мальтодекстрина перед іншими вуглеводами. Насправді він володіє такими ж біологічними властивостями (засвоєння, калорійність, підвищення секреції інсуліну і т.п.) як солодкі кондитерські та борошняні вироби. Як адекватної заміни можна використовувати будь-які продукти з високим глікемічним індексом.

Спортивні добавки, аналоги

  • Dextrose від NOW
  • GLYCOFUSE від Gaspari Nutrition
  • Carbo Plus від Universal Nutrition
  • WAXYBOLIC від Nutrabolics
  • Dark Matter від MHP
  • Vitargo

шкода [ правити | правити код ]

За даними FDA це безпечний харчовий компонент, який схвалений для застосування в сфері харчової промисловості. Проте, як і будь-який цукор, він може становити небезпеку для хворих на цукровий діабет. Основну шкоду мальтодекстрин представляє для бодібілдера, оскільки створює різкий підйом рівня цукру в крові, надлишки якого швидко депонуються в жировій тканині. [7] Відомості про шкоду і щодо свого внеску в ожиріння мало поширені, оскільки харчова промисловість застосовує його обмежена.

  1. http://www.nutreats.co.za/productdetails.aspx?pid=37
  2. http://www.pcosupport.org/newsletter/articles/article121008-3.php
  3. http://www.livestrong.com/article/209191-fructose-vs-maltodextrin/
  4. http://www.livestrong.com/article/305034-maltodextrin-weight-loss/
  5. http://www.bryanmarcel.com/maltodextrin-is-making-you-fat
  6. Staples AW, Burd NA, West DW, Currie KD, Atherton PJ, Moore DR, Rennie MJ, Macdonald MJ, Baker SK, Phillips SM: Carbohydrate does not augment exercise-induced protein accretion versus protein alone. Med Sci Sports Exerc. 2011, 43 (7): 1154-61.
  7. http://www.whatismaltodextrin.com/category/maltodextrin-side-effects/
Aspx?