👆 Чим корисна перлова каша - калорійність (перловка на воді), харчова цінність (БЖУ), рецепт приготування

  1. Користь і шкода перлової каші
  2. БЖУ і калорійність страви
  3. Домашні рецепти перловки

Перлова каша (відшліфовані зерна ячменю) відноситься до оздоровчих продуктів, що входять в раціон харчування військових, спортсменів і пацієнтів з різними ускладненнями після хвороби. Крупа відрізняється самим низьким глікемічним індексом (вплив на рівень глюкози в крові) серед злакових: 20-30 одиниць в сухому вигляді. Сприятливий вплив каші на організм безперечно. Давайте розберемося, яка харчова цінність перловки.

Давайте розберемося, яка харчова цінність перловки

Користь і шкода перлової каші

Рідко зустрічається блюдо, що надає настільки оздоровчий вплив на багато сфер життєдіяльності організму. Корисні властивості перловки шикуються в довгий ряд. Розглянемо плюси включення даної каші в раціон:

  • вітамін Е запобігає появі ознак передчасного старіння, регулює жіночий гормональний фон, прискорює регенерацію тканин,
  • вітамін А підвищує життєстійкість імунітету, покращує роботу органів зору,
  • вітамін PP налагоджує функціонування нервової системи, забезпечує загальне заспокоєння, знижує вміст холестерину в крові,
  • вітамін D зміцнює кісткову тканину і зуби,
  • вітаміни групи В (зустрічаються практично всі представники) покращують зовнішній вигляд шкірних і волосяних покривів, налагоджують кровообіг,
  • амінокислота лізин допомагає у виробленні колагену, що зберігає молодість і еластичність шкіри, надає противірусний ефект, захищає від простудних інфекцій, піднімає загальний тонус,
  • фосфор забезпечує позитивний вплив на роботу головного мозку, робить більш швидкими і потужними м'язові скорочення.

Порція перлової каші легко забезпечує організм добовою нормою споживання корисних речовин, представлених в повному обсязі і широкому діапазоні. Крім перерахованих елементів перловка багата марганцем, міддю, хромом, кобальтом, магнієм, залізом, цинком, йодом.

Окремо варто розповісти про дієтичні властивості страви: низька калорійність перлової каші (докладніше розглянемо тему нижче) супроводжується комплексним позитивним впливом на систему травлення. Опишемо гідності перловки:

1. Нормалізується процес обміну речовин.

2. Завдяки в'язкої структурі страви токсини «склеюються» і виводяться з кишечника, а слизова шлунка м'яко обволікається.

3. Високий вміст білка дає при розщепленні активний викид енергії, перешкоджаючи накопиченню жирових відкладень і навіть сприяючи процесу утилізації зайвих кілограмів.

4. Харчові волокна знижують кількість холестерину, м'яко очищають ЖКТ від продуктів переробки їжі.

5. Клітковина підтримує баланс мікрофлори кишечника, приводить в норму процес травлення.

Таким чином організм очищається від токсинів, шлаків, шкідливих відкладень, позбавляється від холестеринових бляшок, краще справляється із засвоєнням продуктів, приходить в енергетичний тонус і перестає запасатися жирком.

У ідеальної перловки є протипоказання:

  • з'єднання в складі 20 амінокислот здатне спровокувати індивідуальну непереносимість продукту,
  • високий вміст глютену перешкоджає включенню страви в раціон дітей до трьох років та вагітних жінок,
  • перевищення добової норми (400 г крупи) може викликати запори, метеоризм і збій в роботі травної системи.

БЖУ і калорійність страви

Читайте також

Харчова цінність перлової каші базується на збалансованому складі білків, жирів, вуглеводів і низької калорійності.

Баланс БЖУ перловки можна представити таким чином (розрахунок - 100 грам):

  • жирів - 0,4 г (1,3%),
  • вуглеводів - 22,2 г (90%),
  • білків - 3,1 г (8,7%).

Зміст натурального білка заповнює 4% денної норми елемента (раціон 2000 калорій - добу), проте продукт відрізняється явною перевагою в сторону вуглеводної складової - 10%. Оскільки мова йде про повільних представників даного елемента, виділена енергія йде на підтримку м'язової активності і сприяє спалюванню зайвих жирів.

Для страви «перлова каша» калорійність варіюється в залежності від обраного способу приготування. Обмеження кулінарної фантазії невеликою кількістю інгредієнтів або повною відсутністю добавок подарує низькі калорії, в інших випадках енергетична цінність буде рости.

Наведемо кілька прикладів (ккал на 100 грам):

  • калорійність перлової каші на воді - 109,
  • перловка з вершковим маслом - 131,
  • зварена на молоці - 156,
  • на молоці з додаванням олії - 178,
  • перлова каша з куркою - 103,
  • калорійність перловки з грибами - 106,
  • перлова каша з яловичим фаршем - 123,
  • блюдо зі свинячим фаршем - 169,
  • перловка з тушонкою - 138.

Чисту кашу без добавок можна сміливо відносити до дієтичних продуктів харчування, корисним в справі схуднення: енергетична цінність і корисні властивості знаходяться в ідеальному співвідношенні.

Домашні рецепти перловки

Основна складність страви навіть при елементарному відварювання полягає в наявності кількох важливих особливостей крупи. Для отримання ідеального смаку перловку спочатку замочують у воді (пропорція 1: 5) на 10-12 годин, потім варять 1,5 години в 2 літрах рідини.

Також рекомендується після закипання переставити каструлю на водяну баню і томити 6 годин. Безмежне терпіння окупиться божественним смаком, насолодитися яким потрібно буде відразу після приготування.

Для додавання страви різноманітності можна поєднувати перлову кашу з низькокалорійними інгредієнтами:

  • тофу (соєвий сир),
  • гриби,
  • ягоди (чорниця, малина, смородина),
  • сухофрукти і горіхи (курага, чорнослив, родзинки, волоський горіх),
  • риба і нежирне м'ясо.

Найприємніший сюрприз ховається в приготуванні страви з овочами - перловка втратить калорійність (каша з гарбузом - 63 одиниці на 100 грам).

Рецепт з овочами полягає в відварювання попередньо замоченою крупи (300 грам) протягом 40 хвилин і змішуванні каші з підготовленими інгредієнтами: цибуля і болгарський перець згасити 10 хвилин з додаванням 3 ложок соняшникової олії. В отриману суміш додати порізаний кубиками помідор, петрушку, кріп і тушкувати 5 хвилин.

Вражаюче: перлова каша з овочами містить менше калорій, ніж порожня (всього 98 одиниць на 100 грам).