каннеллоні

  1. Загальна характеристика продукту
  2. Корисні властивості харчового компонента
  3. Можливу шкоду й протипоказання
  4. Хімічний склад-порівняння каннеллони з цільнозерновий і очищеної борошна
  5. Використання в кулінарії
  6. Рецепт №1: зі свіжого тесту з сиром
  7. приготування
  8. Рецепт №2: з готової пасти зі шпинатом і м'яким сиром
  9. приготування

Каннеллоні - макарони у формі порожнистих широких трубочок Каннеллоні - макарони у формі порожнистих широких трубочок. Найчастіше каннеллони фарширують і запікають у духовці під різноманітними соусами. Розмір, особливості форми, товщина вироби відрізняється у кожного виробника. Якщо в найближчому супермаркеті не знайшлося порожніх трубочок - не біда. Їх можна сформувати зі звичайних сухих листів для лазаньї (вони більш поширені) або приготувати самостійно зі стандартних інгредієнтів для тіста.

Що потрібно знати про італійських макаронах, як їх готувати, з чим є і чи безпечно включати в щоденний раціон?

Загальна характеристика продукту

Каннеллоні - італійське макаронне виріб у вигляді порожніх трубочок. Альтернативне назва - манікотті.

Обидві назви однаково поширені в мові. Італійці стверджують, що назва «каннеллони» правильно використовувати для сухого листя пасти, які потрібно розрізати і згорнути, а «манікотті» - для готових макаронів.

Виріб подають як закуску або основне блюдо з різноманітними начинками і соусами. Діаметр однієї трубочки становить 2-3 сантиметри, довжина - 10 сантиметрів. Каннеллоні відварюють, начиняють, укладають на деко або в форму для випікання, заливають соусом і запікають в духовці. Найбільш популярний варіант начинки: сир + шпинат + Фарш. В якості базового соусу використовують переважно бешамель .

Корисні властивості харчового компонента

Цільнозернові макаронні вироби - цінне джерело вітамінів і мінералів, особливо в холодну пору року. Людський організм здатний виробляти всього кілька вітамінів. Наприклад, шкіра синтезує вітамін D (кальциферол) , А кишечник - вітамін К (філлохинон) . Основну частину нутрієнтів ми отримуємо з харчових продуктів. Організм «забирає» корисні речовини в первозданному вигляді, з легкістю перетравлює їх, не використовуючи додаткові ресурси і зберігаючи максимум енергії. У зимовий час потрібно приділити особливу увагу раціону, щоб уникнути нестачі поживних речовин.

Один з обов'язкових продуктів в зимовий час - цільнозернові каннеллони і будь-які продукти з цільного зерна. У них міститься повний спектр вітамінів групи В . Важливо розуміти, що добути користь можна тільки з оболонки зерна, тому чим грубіше помел, тим більше нутрієнтів дістанеться організму.

Ще одна важлива складова макаронних виробів -   селен (Se) Ще одна важлива складова макаронних виробів - селен (Se) . Це мінерал, який бере активну участь в біохімічних реакціях, що впливають на нашу зовнішню красу. Дефіцит селену призводить до випадання волосся, втрати еластичності шкіри і здорового тону. Щоб повернути сяйво і відростити нову копицю волосся потрібно ввести в щоденне меню гриби, часник , Бразильські горіхи, цільнозерновий хліб і каннеллони.

Найважливіший елемент, який ми отримуємо з зернових - клітковина. Це груба частина рослин, яку людський організм не в змозі повністю переварити. Саме в цю властивість і полягає користь речовини. До складу цільнозернових продуктів найчастіше входить розчинна клітковина. Після потрапляння в організм вона перетворюється в матеріал, структура якого нагадує густий гель. Розчинна клітковина буквально обволікає внутрішні органи, захищаючи їх від запальних процесів, цукрового діабету, ожиріння і навіть раку. Більш того, груба частина рослин - цінний поживний ресурс для корисних бактерій нашого мікробіома. Чим ще корисна клітковина:

  • знижує концентрацію глюкози і холестерину у крові;
  • забезпечує тривале відчуття ситості, захищаючи нас від переїдання і зайвих відкладень на талії;
  • покращує функціональність кишечника, позбавляє від проблем зі стільцем;
  • знімає внутрішні запалення, гармонізує мікрофлору, робить шкіру чистіше і здоровіше;
  • захищає організм від інфекцій, знижує ризик розвитку раку грудей і раку кишечника.

Можливу шкоду й протипоказання

Шкоди організму можуть завдати тільки «неправильні» макарони, які приготовлені з борошна першого сорту. Звичайна біла мука переповнює продуктові полиці і, найчастіше, стає вірним супутником в перших кулінарних починаннях. Продукт приваблює не тільки ціною, але і легкістю в приготуванні. Не кожному вдається швидко освоїти цільнозерновий продукт. Іноді до ідеального хлібі тесту кухар йде роками. Більш того, страви з борошна грубого помелу здаються вельми специфічними - більш щільними, гіркими і перший час не такими смачними, як з білою.

Борошно першого сорту є порожні калорії (як і білий цукровий пісок). В ході промислової обробки продукт втрачає близько 70-90% нутрієнтів. Як це відбувається? Велика частина вітамінів / мінералів міститься в оболонці зерна. В ході виробництва зернову оболонку руйнують. На виході отримуємо харчової інгредієнт з мінімальним набором нутрієнтів, високим глікемічним індексом і прихованої небезпекою для організму.

Глікемічний індекс - показник впливу харчових продуктів на рівень цукру в крові Глікемічний індекс - показник впливу харчових продуктів на рівень цукру в крові. Чим вище ГІ, тим інтенсивніше скачки глюкози в крові, які несприятливо впливають на загальне самопочуття і продуктивність органів.

Чим небезпечна звичайна мука:

  • алергічною реакцією, шкірними висипаннями, загостренням чи розвитком акне;
  • зниженням рівня захисту від вільних радикалів, швидким старінням;
  • збоєм роботи травного тракту, порушенням ефективності метаболічних процесів;
  • загальною втомою організму, головним болем, зниженням продуктивності;
  • порушеннями функціональності кишечника.

Як уникнути побічних ефектів? Відмовитися від борошна першого сорту і перейти на цельнозерновую пшеничну або іншу корисну борошно ( гречану / вівсяну / Миндальную / рисову ). Цельнозерновую борошно можна знайти в найближчому магазині біля будинку по демократичній ціні. Більш того, в меню гастрономічних закладів поступово впроваджують страви з необробленого зерна, що робить здорову їжу ще ближче і доступніше.

Хімічний склад-порівняння каннеллони з цільнозерновий і очищеної борошна

Поживна цінність на 100 грамів продукту Характеристика З цільнозерновий борошна З борошна першого сорту Калорійність (кКал) 348 337 Білки (г) 14,63 10,4 Жири (г) 1,4 1,13 Вуглеводи (г) 66,73 74,9 Харчові волокна (г) 8,3 5,2 вода 7,34 13 спирт 0 0 холестерин 0 0 зола 1,6 0,5 Концентрація вітамінів (г) Вітамін З цільнозерновий борошна З борошна першого сорту Токоферол (Е) 0 1,5 Тіамін (В1) 0,49 0,17 Рибофлавін (В2) 0,14 0,04 Ніацин (В3) 5,13 1,2 Холін (В4) 0 52,5 Пантотенова кислота (В5) 0,98 0,3 Піридоксин (В6) 0,22 0,16 Фолієва кислота (В9) 0,057 0,02 Нікотинова кислота (РР) 8,26 2,9 Концентрація мінеральних речовин (г) Нутрієнт З цільнозерновий борошна З борошна першого сорту макроелементи Калій (К) 215 123 Кальцій (Са) 40 19 Магній (Mg) 143 16 Натрій (Na) 8 3 Фосфор (Р) 258 87 Сірка (S) 0 71 Хлор (Cl) 0 77 мікроелементи Залізо (Fe) 3,63 1,6 Марганець (Mn) 3,06 0,58 Мідь (Cu) 0,45 0,7 Цинк (Zn) 2,37 0,71 Фтор (F) 0 0,023 Хром (Cr) 0 0,0022

Використання в кулінарії

Паста - невід'ємна частина італійської гастрономічної культури Паста - невід'ємна частина італійської гастрономічної культури. У макаронних виробів є власні свята і особливе місце в щоденному меню кожної родини. Каннеллоні готують так само часто, як і будь-яку іншу різновид пасти. Їх основна перевага - універсальність. Нейтральне за смаком тісто можна поєднувати з улюбленими начинками і соусами, які тільки прийдуть на розум. Найчастіше блюдо готують наперед - трубочки загортають у фольгу або харчову плівку, після чого відправляють в морозильну камеру. Каннеллоні може стати більш здоровою альтернативою промисловим пельменів / вареників, оскільки довго зберігаються, швидко готуються і мають приємний смак.

Рецепт №1: зі свіжого тесту з сиром

Нам знадобиться:

  • рослинне масло - 50 мілілітрів;
  • курине яйце - 4 штуки;
  • сир - 100 грамів;
  • подрібнений пармезан або інший твердий сир за смаком - 100 грамів;
  • буряк - 1 штука;
  • пшеничне борошно - 300 грамів;
  • сіль / Перець за смаком.

приготування

Всипте в глибоку ємність просіяне борошно з дрібкою солі. Зробіть поглиблення в центрі, акуратно влийте туди 3 курячих яйця і 2 столові ложки рослинної олії. Замісити щільне пружне тісто, накрийте його плівкою / тканиною, залиште при кімнатній температурі мінімум на 30 хвилин.

Для начинки необхідно запекти або відварити буряк. Готовий овоч очистіть від шкірки і натріть на дрібній тертці. У глибокій ємності змішайте подрібнену буряк, тертий твердий сир, сир, 1 куряче яйце, ретельно перемішайте, поки консистенція і колір маси не стане однорідним.

Розділіть тісто на кілька невеликих частин, кожну з них розкачати в тонкий довгий прямокутний пласт. Його товщина не повинна перевищувати 2-х міліметрів. По всій довжині пласта викладіть сирну начинку і скрутіть тісто в трубочку.

Тісто має повністю покривати начинку, якщо необхідно - відріжте надлишки ножем. Сформовані трубочки розріжте на каннеллони по 8-10 сантиметрів. Кожен пласт тесту загорніть в кілька шарів харчової плівки, туго зав'яжіть або затягніть кінці.

У великій широкій каструлі доведіть воду до кипіння. Помістіть каннеллони на 5-7 хвилин в гарячу воду при середньому вогні. Готову страву остудіть, звільніть від плівки і відразу ж подавайте до столу.

Згортки тіста з начинкою в харчовій плівці можна заморозити і тримати в морозилці замість промислових заморожених продуктів швидкого приготування. Так в вашому арсеналі завжди буде оригінальна закуска для раптово з'явилися гостей або особливого випадку.

Рецепт №2: з готової пасти зі шпинатом і м'яким сиром

Нам знадобиться:

  • томатна паста - 300 грамів;
  • свіжий шпинат - 50 грамів;
  • моцарелла - 150 грамів;
  • соус песто - 1 столова ложка;
  • подрібнений пармезан або інший твердий сир за смаком - 50 грамів;
  • паста каннеллони - 10 штук;
  • сушена петрушка - 1 чайна ложка;
  • спеції / сіль / перець за смаком.

приготування

Відваріть каннеллони згідно з інструкцією на упаковці. Злийте воду, обдайте макарони холодною водою і розкладіть на кухонній поверхні так, щоб тісто не стикалося один з одним. Для соусу змішайте концентровану томатну пасту, песто, сушену петрушку, сіль, перець, ретельно перемішайте масу до однорідної консистенції і кольору.

Всередину кожної трубочки покладіть по 3 кульки моцарели і кілька листя шпинату. Фаршировані каннеллони викладіть на деко, рясно залийте соусом, а зверху посипте пармезаном. Щоб тісто не пристало до листу - застеліть його пергаментним папером або змастіть декількома краплями рослинного масла. Запікайте блюдо 15 хвилин при 220 ° C.

Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru

Що потрібно знати про італійських макаронах, як їх готувати, з чим є і чи безпечно включати в щоденний раціон?
Як це відбувається?
Як уникнути побічних ефектів?