Батончики мюслі замислювалися як лікувальне харчування - швейцарський лікар М.Беннер розробив новий продукт для своїх пацієнтів в 1900 році. Пізніше зернові батончики придбали славу одного з найпопулярніших продуктів серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя - найбільшу популярність батончики мюслі набули в середині 60-х років.
До сих пір батончики мюслі залишаються одним з найбільш затребуваних дієтичних продуктів у всьому світі. Але останнім часом батончики мюслі не викликають такої одностайності в оцінці його безумовно корисних властивостей, дієтичні якості мюслі ставляться під сумнів, а деякі дієтологи ризикнули вже назвати батончики мюслі небезпечним продуктом харчування, що викликає ожиріння і цукровий діабет.
Батончики мюслі - це результат пресування злаків, як правило, вівса, але нерідко батончики готують і на основі яких з додаванням інших зернових: жита, пшениці, ячменю. У батончики мюслі також додають шматочки сушених фруктів і ягід, горіхи і насіння. В якості підсолоджувача використовують як корисний мед і патоку, так і небезпечний цукор. Також батончики мюслі можуть містити йогурт, горіхи, молоко, шоколад, какао і інші інгредієнти. Залежно від складу продукту, калорійність батончика може варіюватися від 150 до 400 кілокалорій на 100 грамів.
Розрізняють сирі мюслі і обсмажені (запечені). Перші вважаються більш корисними, так як розчавлена зерно обробляють за допомогою ультрафіолету без додавання масла. Обсмажені мюслі готують з використанням олії - бруски запікають при високій температурі. За рахунок масла запечені мюслі, як правило, більш калорійні, ніж сухі. Зате зерна і насіння після термічної обробки легше засвоюються, що не перевантажують шлунково-кишковий тракт.
Батончики мюслі користуються популярністю більше 100 років, і на це є свої причини - мюслі мають масу переваг, як практичного властивості, так і в частині впливу на здоров'я.
Батончик мюслі - незамінний продукт в дорогу, зручний у використанні, не вимагає спеціальних умов зберігання (в холодильнику, наприклад), недорогий і поживний.
Висока, здебільшого, поживна цінність батончиків мюслі зробило їх хорошим сніданком: смачно, заряджає енергією на тривалий термін, не потрібно витрачати час на приготування.
Мюслі - це багатокомпонентна суміш, а значить, містить багато вітамінів, мінерали, амінокислоти - тобто все, що може знадобитися організму для роботи і життєдіяльності.
Відмінність батончика від звичних каш на сніданок - в збереженні всіх корисних властивостей злаків, адже для каші крупа піддається глибокій термічній обробці, а зерна в батончике мюслі, виготовленого навіть за допомогою термічних технологій, зберігають всі корисні речовини.
Цілісні зерна самим позитивним чином впливають на перистальтику кишечника, нормалізують діяльність всього шлунково-кишкового тракту.
Клітковина, джерелом якої є зернові, допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі, в тому числі вуглеводний - тому мюслі так улюблені жінками, що стежать за своєю фігурою. Крім того, клітковина позитивно впливає на процеси розщеплення жирів, що не тільки позитивно позначається на фігурі, але і благотворно впливає на рівень холестерину в крові.
Зернові - джерело вітамінів групи В, а також кальцію і магнію. Горіхи, які нерідко входять до складу батончиків мюслі, поставляють в організм поліненасичені жирні кислоти, які не тільки покращують стан здоров'я, але і позитивним чином позначаються на зовнішньому вигляді.
До складу батончиків входять сухофрукти, а сушені фрукти - це концентрат вітамінів і мінеральних речовин.
Мюслі довго перетравлюються, тому дарують відчуття ситості на довгий час. Оскільки батончики мюслі містять як швидкі вуглеводи, так і повільні, вони швидко насичують без стрибків цукру в крові, і зберігають це почуття ситості надовго.
Батончики мюслі рекомендовані як корисний перекус для всіх, хто стежить за харчуванням. Ними безпечно можна замінити шкідливі солодощі - цукерки і печиво, і зняти тягу до солодкого.
Незважаючи на всю очевидну корисність батончиків мюслі, вони викликають чимало нарікань як з боку дієтологів, так і лікарів. Сучасні технології приготування батончиків істотно відрізняються від тих, які застосовували сто років тому. Тому і сам батончик зазнав змін, став не таким «чистим» з точки зору здоров'я продуктом.
Головна претензія, яку пред'являють до батончикам мюслі - висока калорійність. Калорійність деяких батончиків досягає 450 кілокалорій - енергетична цінність обіду. Високу калорійність такого дієтичного продукту надають цукор і підсолоджувачі. Багато батончики заливаються шоколадом або іншої солодкої глазур'ю, що багаторазово збільшує калорійність. Тому перш ніж перекусити «легким» батончиком, слід уважно прочитати етикетку, щоб вивчити склад і калорійність.
Дієтологи рекомендують з'їдати за день не більше одного 30-грамового батончика. Причому запивати його або несолодким чаєм, або знежиреним молоком. А краще - водою, щоб напевно уникнути надходження додаткових калорій.
Батончики містять цукор, іноді власне цукор, часто - у вигляді фруктози і сахарози, які містяться в сухофруктах. Тому батончики мюслі можуть бути протипоказані при цукровому діабеті.
Незважаючи на велику кількість вітамінів і мінералів, майже всі батончики позбавлені найважливішого вітаміну - аскорбінової кислоти, тому розглядати батончики мюслі як джерело вітамінів все-таки не варто.
Рада цікавитися складом батончика актуальний і тому, що багато виробників використовують для запікання дешеве пальмове масло, яке не тільки не дієтичне, а й відверто шкідливий.
У складі сучасних батончиків мюслі застосовуються сухофрукти, які пройшли спеціальну обробку сіркою. Така обробка дозволяє зберігати яскравий колір сухофруктам і навіть додає їм фарб, зате збільшує вміст шкідливих речовин.
Батончики мюслі не підходять в якості дієтичного продукту особам, які страждають на захворювання печінки - масла горіхів і насіння, а також рослинна олія, в якому батончики запікаються, несуть додаткове навантаження на печінку.
Крім того, високий вміст консервантів, барвників і стабілізаторів, які містяться в багатьох недорогих батончиках мюслі, здатні викликати алергічні реакції. Але і без алергії промислова хімія навряд чи додає корисності продукту: сучасні батончики промислового виробництва - сумнівний продукт.
Більшості недоліків промислових батончиків позбавлені мюслі, приготовані своїми руками: в них не буде цукру, консервантів, барвників - тільки натуральні продукти.
Знадобиться: 2 гранованих склянки вівсяних пластівців, 1 велике несолодке яблуко, 1 м'яка солодка груша, 1 стиглий банан, 3 столових ложки смажених горіхів (волоські, мигдаль, арахіс), а також курага, родзинки, чорнослив - за смаком і бажанням.
Приготування. Фрукти помити, очистити від шкірки і насіння, натерти на тертці. Банан розім'яти ложкою, горіхи, сухофрукти (якщо додаються) подрібнити. Все змішати з вівсяними пластівцями до однорідної маси, яка за консистенцією повинна нагадувати тісто. З цього тіста сформувати батончики, викласти на деко, покритий пергаментним папером. Випікати при температурі 180-190 градусів близько 20 хвилин. Остудити.
Берестова Світлана
для жіночого журналу InFlora.ru
При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий онлайн журнал InFlora.ru обов'язкова
Copyleft © 2017 . www.sundao.com.ua Йога в Украине