критичний огляд
Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) - швидкий вуглевод , Який складається з молекул глюкози , Мальтози (2 молекули глюкози), мальтотріози (3 молекули глюкози) і декстрину (кілька молекул глюкози).
Властивості: Порошок білого або кремуватим-білого кольору, з солодкуватим смаком, добре розчинний в гарячій і холодній воді.
Мальтодекстрин (патока, декстрінмальтозою) виготовляється шляхом ферментативного розщеплення рослинного крохмалю (рисовий, картопляний або частіше кукурудзяний). крохмаль являє собою довгий ланцюжок з глюкози. Ферменти ділять цю довгу ланцюг на фрагменти - декстрини, що складаються з різної кількості молекул глюкози (від 2 до 20).
Глікемічний індекс мальтодекстрина дуже високий, в залежності від способу виробництва коливається від 105 до 136. [1] [2] [3] Вчені пояснюють цей феномен тим, що деякі полісахариди здатні швидше проходити через шлунок і надходити в кишечник, де вони інтенсивно абсорбуються в кров. Іншими словами високий глікемічний індекс обумовлений гастрокінетичної властивостями.
Оскільки технічно мальтодекстрин не є цукром, виробники включають його в багато спортивні продукти , При цьому маючи можливість поставити мітку "не містить цукру". Даний вуглевод викликає різкий підйом глюкози в крові, який можна порівняти з прийомом звичайного цукру, і не поступається йому у шкідливості і здатності відкладатися в жир. [4] [5]
Популярність продукту в сфері бодібілдингу привела до того, що виробники і приватні продавці поширюють його для набору м'язової маси, помилково презентуючи в якості оптимального джерела вуглеводів.
Після назви іноді ставлять абревіатуру DE - від англ. dextrose equivalent - відсоток цукру, що редукує. Чим більше DE, тим дрібніше фрагменти вуглеводних ланцюжків, і тим вище глікемічний індекс. Мальтодекстрин з високим DE за глікемічним індексом наближається до глюкози.
вчений Staples [6] опублікував дослідження, де було показано, що після силового тренування ніг збільшення синтезу м'язового протеїну при споживанні 25 г сироваткового ізоляту залишалося точно таким же, якщо крім цього атлети брали додатково 50 г мальтодекстрина. Детальніше читайте білково-вуглеводне вікно .
Таким чином, мальтодекстрин зазвичай використовується в якості інертного допоміжної речовини у виробництві спортивних добавок . В гейнерах може використовуватися у великих кількостях, як джерело енергії.
Корисну дію патоки полягає у місткості таких значущих для людини елементів як фосфор , калій , кальцій , натрій , магній , залізо . Всі вони в комплексній взаємодії енергетично поповнюють організм людини, беруть участь в процесах обміну, мають життєвоважливі властивостями. Загалом, з точки зору медицини наявність корисних характеристик безперечно.
Заміна. Літературні дані свідчать про відсутність переваг мальтодекстрина перед іншими вуглеводами. Насправді він володіє такими ж біологічними властивостями (засвоєння, калорійність, підвищення секреції інсуліну і т.п.) як солодкі кондитерські та борошняні вироби. Як адекватної заміни можна використовувати будь-які продукти з високим глікемічним індексом.
Спортивні добавки, аналоги
За даними FDA це безпечний харчовий компонент, який схвалений для застосування в сфері харчової промисловості. Проте, як і будь-який цукор, він може становити небезпеку для хворих на цукровий діабет. Основну шкоду мальтодекстрин представляє для бодібілдера, оскільки створює різкий підйом рівня цукру в крові, надлишки якого швидко депонуються в жировій тканині. [7] Відомості про шкоду і щодо свого внеску в ожиріння мало поширені, оскільки харчова промисловість застосовує його обмежена.
Copyleft © 2017 . www.sundao.com.ua Йога в Украине